Laura Konttinen: Islands

Laura Konttinen (s. 1987) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, jonka teoksissa toistuvat muistamisen ja unohtamisen teemat. Digitaalisen jälkikäsittelyn sijaan hän rakentaa illuusioita jo kuvausvaiheessa surrealististen asetelmien ja tarkkaan harkittujen kuvakulmien avulla. Konttisen työprosessissa valokuva on paitsi väline, myös materiaali, joka pitää sisällään lupauksen todellisuudesta, mutta paljastaa samalla olevansa vain osa lavastusta.
 
Islands-valokuvasarjan kameralle lavastetut maisemat on rakennettu valokuvien kappaleista, peileistä, unohdettujen onnittelukorttien kukkakuvioista ja kohmeisten aamujen rantahiekasta. Teossarja on löytöretki kuvitteelliseen saaristoon, jossa evoluutiota ohjaavat myytit, muistot ja ennen kaikkea luonnonvoimista vaikutusvaltaisin; nostalgia. Nostalgia muovaa haaksirikkoutuneista ajatuksista ja irrallisesta todellisuusaineksesta paikkoja, jotka ovat samaan aikaan lohdullisia ja vaarallisia, tuttuja ja outoja.
 
Teosten taustalla on ikiaikainen ajatus saaresta sekä pelkojen että toiveiden representaationa. Historiassa ja kansantaruissa saarilla säilytetään turvallista todellisuutta uhkaavia asioita: mielisairauksia, myrkkykäärmeitä ja hukkuneiden kummituksia. Samaan aikaan saari on eksoottinen paratiisi, jossa muu maailma lakkaa olemasta. Islands-sarjassa saaret ovat ihmismielen sellaisia osia, joissa nykyhetkestä jo kadonnut saa lapsenomaisen hehkun tai jotka näyttävät houkuttelevilta nostalgian läpi, mutta lähempää tarkasteltuina paljastuvat ontoiksi ja petollisiksi.
 
Konttisen teoksia on viimeksi ollut esillä Taidekeskus Salmelassa kesällä 2016, Salon taidemuseossa 2015 ja Bury Art Museumissa Englannissa 2015. Poriginal Galleriassa Islands-sarja on ensimmäistä kertaa esillä kokonaisuutena.
 
 
Lisätietoja:
Laura Konttinen
+358 50 386 3019 / laura.konttinen@gmail.com
 
Teosmyynti:
Finnish Art Agency / Laura Köönikkä
info@finnishartagency.com / +358 50 521 2612
 
<< Alkuun